Новини

интересни събия от света на ретро автомобилите...

С гордост представяме резултата от едногодишния труд на Ретро Ауто – реставрираният от нас възхитителен Mercedes-Benz 280 SL (W113). Този автомобил е представен за първи път на изложението в Женева през 1963 година. Произвежда се от 1963 до 1971 година, като заменя 300 SL (W 198) и 190 SL (W 121 BII). От произведените общо 48 912 броя, 19 440 са продадени в САЩ. Разработката на Mercedes-Benz 280 SL (W113) е дело на техническия директор Фриц Налингер, и главния инженер Рудолф Уленхаут. Водещи дизайнери са Пол Брак и Бела Барени, които създават и патентоват известния леко вдлъбнат хардтоп, вдъхновил името „Пагода“. Всички модели са оборудвани с редови 6-цилиндров двигател. Изработените от алуминий преден и заден капак значително намалят теглото на автомобила. Сравнително късото и широко шаси, комбинирано с отлично окачване, мощни спирачки и радиални гуми, осигуряват на W 113 превъзходно за времето си управление.

Реставрираният от Ретро Ауто Mercedes-Benz 280 SL е произведен през 1969 [...]

На 7 септември 2019 година Тринадесетият Ретро парад  в Хасково събра над 55 автомобила от различни епохи на централния площад в града. Първа награда бе присъдена на Димитър Ишмериев от Ямбол за неговия атрактивен Шевролет Курвет от 1981 година. Втора награда получи Бончо Делчев от Стара Загора, представил своя Ролс Ройс Корниш от 1974 година.  Трето място бе отредено на Владимир Котаров от Бургас за БМВ Е3 от 1976 година. Наградата на публиката единодушно грабна пикап Форд F1 от 1952 година с притежател Георги Иванов. Община Хасково връчи своя приз на Дончо Дончев от Пловдив за неговия Рокни Студебейкър от 1930 година. Като най-ексцентричен автомобил бе отличен Ситроен 2CV от 1985 година на Николай Вълчев от Хасковския Ретро клуб „Тракия“.  Наградата за най-атрактивно представяне отиде при Красимир Чолаков от Габрово за неговия Фолксваген 1300 от 1970 година. Ретро клубът от Бургас грабна наградата за най-масово участие.

Екипът на Ретро Ауто остави в своята професионална биография още една реставрация – тази на пикап Ford F1. Първото поколение от F-сериите на Ford се произвежда от 1948 до 1952 година – важен период в автомобилостроенето, от гледна точка на специално разработения дизайн на шаситата, предназначен за камиони. Ford развива производството на камиони от серията F в шестнадесет свои филиала, пръснати из цяла Северна Америка. В Канада Lincoln-Mercury продава F-сериите под марката Mercury M-Series, за да разшири своя пазар и влияние в селските райони. Първото поколение на F-сериите е единственото поколение, произведено изцяло с „Flathead“ двигатели и без възможност за автоматична трансмисия. Дизайнът на камионите от F-сериите се променя значително от 1950 до 1954 година. От 1948 до 1950 година решетката представлява редица от хоризонтални пръти. При произведените през 1951 и 1952 година фаровете са свързани чрез широка аеродинамична напречна броня с три рога. Задният прозорец е по-широк в по-късните камиони, преработено е и арматурното [...]

Пътят на един Jaguar

от ръждата до блясъка

Екипът на Ретро Ауто приключи изпълнената с много професионални предизвикателства реставрационна работа по поредната ретро класика – Jaguar Mark II 3.4. Автомобилът от тази серия се произвежда в тираж от 28000 броя от края на 1959 гoдина до 1967 година от Jaguar в Ковънтри, Англия.  Тестовете му през 1961 година показват максимална скорост от 193 км/ч, ускорение от 97 км/ч за 11.9 секунди, разход на гориво от 14.9 л/100 км. Тестовият автомобил струва 1951 паунда.  Jaguar Mark II перфектно се вписва в рекламния лозунг на големия дизайнер на Jaguar Уилям Лайънс – „Grace, Space, Pace“ („Елегантност, пространство, скорост“). Уйлям Лайънс е съосновател през 1922 година на Swallow Sidecar Company, преименувана след Втората световна война на  Jaguar Cars Ltd. За големите си заслуги към британската икономика дизайнерът е удостоен с Рицарско звание през 1956 година.

Реставрираният от Ретро Ауто Jaguar Mark II е произведен през 1964 година, има 6-цилиндров двигател с обем от 3442 куб.см, 213 [...]

На 6 октомври 2018 година Ретро Ауто се включи в Традиционния ретро събор на исторически превозни средства в град Стара Загора с Jaguar Mark II. Kолекционери от Бургас, София, Стара Загора, Варна, Хасково, Кубрат, Русе, Пловдив, Сливен и много други градове на страната, представиха над 150 ценни автомобила.

Jaguar Mark II на Ретро Ауто – Хасково безапелационно грабна Специалната награда на организаторите, демонстрирайки отлична визия и перфектна техническа изправност. Произведеният през 1966 година автомобил има мощност от 210 конски сили и обем 3442 куб.см.

 

На Празника на град Хасково – 8 септември, Ретро парадът в Хасково събра над 60 автомобила от различни епохи на централния площад в града. Първа награда бе присъдена на Кристиян Желев за неговия атрактивен Ягуар. Втора награда получи Христо Христов от Кубрат, представил своя ГАЗ-21 кабрио. Трето място бе отредено на Радостин Томов от Бургас за Москвич 408 от 1975 година. Триколка “Ява” от 1956 година на Динко Петров от Стара Загора спечели наградата на публиката. С наградата на “Ретро ауто” бе удостоен Валентин Дойчинов от Сливен за реставрацията на Буик от 1928 година. Запрян Георгиев от Димитровград получи наградата на община Хасково за ГАЗ- 21. След връчването на наградите, участниците в ретро парада направиха кратка почетна обиколка на Хасково и разгледаха колекцията от ретро автомобили в шоурума на Ретро Ауто.

 

Автомобилът е едно от най-великите изобретения на всички времена. Това човешко творение е на повече от 130 години. През годините автомобилът постоянно е усъвършенстван, за да стане по-надежден, по-бърз и по-впечатляващ. Всеки период от историята на автомобила го е белязала с нещо характерно, което го превръща днес в красиво ретро бижу, предизвикващо интерес и възхищение.

С много ентусиазъм, труд и внимание към всеки детайл, събрахме малка част от тези 130 години в нашия Ретро Ауто Шоурум.  Тук е подредена уникална колекция от европейски и американски шедьоври от различни периоди. При нас можете да наемете, съхранявате или купите олдтаймер, както и да откриете отлични специалисти за реставрация или ремонт на всякакви автомобили. Разполагаме с платформа за транспорт на автомобили. Тук е и седалището на Ретро клуб „Тракия“ – Хасково. Има удобни зали за презентации, семинари, фото-сесии и други събития. В приятна обстановка можете да отпиете ароматно кафе и да разгледате колекциите от старинни предмети.

Заповядайте, всеки [...]

Ретро Ауто показа своето най-ново творение – великолепният Jaguar XJ6 4.2. SII 1973. След шест месеца усилен труд, екипът на Ретро Ауто приключи с цялостната реставрация на автомобила, тръгнала от кота „0“.

Малко факти. Jaguar XJ6 4.2. SII са представени за първи път през есента на 1973 година. Произвеждат се до 1979 година, като през 1973 година от този модел са произведени 1488 броя. Имат 6-цилиндров двигател с обем 4235 куб.см, автоматична скоростна кутия, два иглени карбуратора. Визуално, автомобилите от серия II се отличават от предшествениците си с повдигнати предни брони, имат съществени промени и в интериора. Наред с това при тях се наблюдава и значително опростяване на системите за отопление и климатизация, което идва като отговор на силните критики към сложната и не много ефективна система на автомобилите от серия I.

Извършената от Ретро Ауто реставрация обхваща цялостно обслужване на двигател, скоростна кутия, горивна, изпускателна, електрическа и отоплителна системи, преден и заден мост, ходова [...]

Отличаващият се с изключително изящество, стил и класа Jaguar Mark V на „Ретро Ауто“ заслужено грабна Специалната награда от 11-то издание на Ретро парада в град Бургас, провел се на 7 юли 2018 година в Морската градина. Представени бяха над 150 различни моторни-превозни средства от България, Русия, Сърбия и Чехия. Организатор е Авто-мото клуб „Ретро“, град Бургас.

Jaguar Mark V на „Ретро Ауто“ е произведен през 1949 година, има 6-цилиндров двигател, обем 3350 kуб. см и мощност 111 конски сили. Дизайнер на автомобилите от серията Mark V е Уйлям Лайънс – съосновател през 1922 година на Swallow Sidecar Company, преименувана на Jaguar Cars Ltd след Втората световна война. Производството приключва през 1951 година с малко над 10 000 броя произведени автомобили.

Автомобилът е закупен през 2010 година от САЩ в насипно състояние. Реставриран е в продължение на три години. Екипът на „Ретро Ауто“ работи упорито за майсторското изпипване на всеки детайл, за да грейне обновеният [...]

Всяко дълго пътуване започва с една малка стъпка. За истинското пътешествие в необятния свят на ретро автомобилите първата стъпка е при нас! Днес добавихме и тази нова красива идея към нашия шоурум, за да бъде пътуването Ви тук наистина незабравимо!

    

Back to top