Новини

от света на ретро автомобилите

Най-мечтаните ретро автомобили

Десет автомобила с голяма колекционерска стойност

 

Номер 10: Camaro ZL1 1969. Един от най-красивите модели на Camaro. Това е най-мощният и най-рядък модел от 60-те години, който често се споменава като най-великият muscle car (мускулеста кола) в историята. Има V8 двигател с мощност 430 конски сили по официални данни, но според мнозина е била 500 конски сили. Произведени са само 69 броя и е много ценна за колекционерите. Автомобилът е на стойност от 1 милион долара.

 

 

 

Номер 9: Tucker’48. Компанията Tucker е произвела само 51 бройки от този автомобил преди да обяви фалит през месец март 1949 година. До днес са оцелели 47 коли, които са собственост на музеи или частни лица. Историята на този модел автомобил е описана в холивудски филм на Франсис Форд Копола и книга от Филип Игън. Той е оценен на 1.2 милиона долара.

 

 

 

Номер 8: Aston Martin Bulldog. Този прототип  е изработен през 1979 година и е представен официално на 27 март 1980 година. Произведен е за да демонстрира възможностите на инженерите и дизайнерите на Aston Martin, но доста сериозно се обмисля и направата на лимитирана серия от 12 до 25 бройки. Не се стига дотам и единственият Bulldog е продаден през 1981 година. Bulldog  е единственият Aston Martin със средно разположен 5,3 л двигател. Различни източници посочват мощност от 700 до 600 к.с. Максималната скорост е неизвестна – на тестове са достигнати 309 км/ч, според някои на теория са възможни и 381 км/ч. Оценен е на 1.3 милиона долара

 

Номер 7: Mercedes 300SL Gullwing. Произведен е през 1954 година. Това е най-бързата кола за времето си, която развива 160 мили в час. Колата става истински световен хит. През 60-те и 70-те години е доста търсена, особено от актьори, музиканти и художници, сред които са Елвис Пресли, Пабло Пикасо и София Лорен. Вътрешната му номерация била W198 и е представен като 2-местен спортен автомобил. Предлагал се е като купе (с гълуинг врати, които са неговата запазена марка), а по-късно и като роудстър. Оценен е на 1.5 милиона долара.

 

 

Номер 6: Talbot Lago Grand Sport. Talbot вече не произвежда коли, но е компания с интересна история. Създадена е през 1903 година и обявява банкрут няколко пъти, като бива закупена от Chrysler, Peugeot и други компании. В крайна сметка Talbot не успява да се задържи на пазара и преустановява дейност. Има един модел, който е истинско бижу за колекционерите и това е Lago Grand Sport. От този състезателен автомобил са произведени само 12 бройки, като най-скъпият от тях е продаден за 2.5 милиона долара.

 

 

 

Номер 5: Porsche 916. Това е най-редкият автомобил на Porsche. Немската компания е произвела през 1972 година само 11 бройки – всички ръчно изработени. Изключително скъпа за времето си кола – 14 000 долара, които били цяло състояние тогава. Никога не е произвеждан серийно. Автомобил с изключителна динамика, развиващ максимална скорост от 233 км/ч. Разработен е на базата на модел 914. Единственият модел, който слизал от конвейра с климатик, защото бил предназначен основно за клиенти от Флорида, САЩ. Немското чудо е на стойност 3 милиона долара.

 

 

Номер 4: Прекрасният Oldsmobile F-88. Годината на производство е 1954. Oldsmobile F-88 не се смята за рядък автомобил, но пък е изключително ценен за колекционерите. Той е 250 к.с., с V8 двигател и класическа визия за 60-те години на миналия век. Оценява се за 3.5 милиона долара.

 

 

 

Номер 3: Ferrari 250 GT Spyder Convertible. Само един модел от това великолепно Ferrari е произведен, което автоматично го прави най-редкия модел на италианския производител. Закупен през 1956 година за колосалната сума от 10 милиона долара.

 

 

 

Номер 2: Helica de Leyat. Leyat е френска компания за производство на автомобили, основана през 1919 година. Моделът Helica е произведен през далечната 1921 година в едва 30 екземпляра. Французите наричат Helica „Самолетът без крила“. Самолетоподобната кола развивала умопомрачаващите за времето си 106 мили в час. Днес са останали само 5 функциониращи модела, като цената им се изчислява на около 20 милиона долара.

 

 

 

 

Номер 1: Rolls-Royce 15 hp. Това е една от четирите коли, произведени в Манчестър като резултат на споразумение между Чарлз Ролс и Хенри Ройс от 23 декември 1904 година. От този ден започва и фактическата история на Rolls-Royce, въпреки че всъщност компанията с това име се появява на 15 март 1906 година. Максималната скорост на колата е 63 км/ч. За колекционерите този модел е безценен. Днес съществува само една такава кола. Оценена е на 35 милиона долара.

 

 

 

Back to top