Новини

от света на ретро автомобилите

За великолепието на един Jaguar

D-Typе 1955

Този поразителен Jaguar D-Type 1955 е не просто скъпа и красива антична кола. А истинска автомобилна икона. Автомобилът е един от общо 54-те такива коли, произведени за частни клиенти, предимно спортисти, които искат да доминират на пистата. И точно това е направил този D-Type в своята история. Това е победителят от 24-часовото рали Le Mans  за 1955, 1956 и 1957 година – едно голямо предизвикателство, за което тази кола всъщност е била построена. Тези успехи го превръщат в легенда за всички състезателни фенове, привличайки богати смелчаци от цял свят, които желаят да имат такъв автомобил.

 

 

Ягуарът е бил построен специално за Кърт Линкълн, известен финландски тенисист и опитен състезател, който уверено доминира с него в националните състезания на своята страна, смазвайки безапелационно всяка конкуренция. По онова време във Финландия, рейсингът върху лед е заемал голяма част от цялата верига състезания, така че гумите на Ягуара са били облепени с шипове, за да се осигури добро сцепление при тежките зимни метеорологични условия. Независимо дали се състезавал на асфалт или върху лед, с този невероятен Jaguar D-Type 1955 Линкълн завоювал огромни успехи.

 

 

 

Оттук историята на автомобила става все по-сложна. За да продължи да го използва, неговият втори собственик го разделя на две отделни коли, използвайки части от оригинала. Години по-късно е продаден отново. Но бидейки вече на две части, въпросите около неговата автентичност нарастват. И така новият собственик отново обединява колите в един нов автомобил, търсейки вдъхновение от първоначалния му вид. Резултатът е умопомрачителен – един легендарен, прекрасен екземпляр, будещ възхищение и разбира се благородна колекционерска завист!

Back to top